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BODY ART: FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

WHAT AREAS OF SOUTHERN UTAH REQUIRE A PERMIT FROM SWUPHD? Facilities and artists
working in any part of Washington, Iron, Beaver, Kane, or Garfield counties are required to have a body art permit
from SWUPHD.

WHERE CAN I GET MY BLOODBORNE PATHOGEN TRAINING? This training should be industry-specific.
You can take any OSHA-approved course in person or online, and find them through a simple internet search of
“bloodborne pathogen training for tattoo artists”.

WHAT IF I DON’T HAVE MY HEPATITIS B VACCINE RECORD? If you received your vaccinations in the
states of Utah, Minnesota, or New Jersey, you can download the Docket app to obtain your full vaccination record. If
you received your vaccinations in another state, you will likely need to contact the Health Department in that state for
your vaccination records. You may also find them at your doctor’s office if you have a Primary Care Physician. If you
have never received the HBV vaccine, you can get it from your doctor’s office, local pharmacy, or SWUPHD’s
Clinical Services (located on the third floor of our building).

ARE EXEMPTIONS ALLOWED FOR THE HEPATITIS B VACCINATION? No, SWUPHD does not allow
exemptions to this vaccination requirement.

WHAT NEEDS TO BE ON AFTERCARE INSTRUCTIONS? You can find these requirements in the Southwest
Utah Public Health Department Body Art Regulation, section 10.12. You can find a copy of the regulation on our
website at swuhealth.org/body-art

WHAT NEEDS TO BE ON MY CLIENT CONSENT AND DISCLOSURE FORMS? You can find these
requirements in the Southwest Utah Public Health Department Body Art Regulation, section 13. You can find a copy
of the regulation on our website at swuhealth.org/body-art

WHAT NEEDS TO BE ON MY STERILIZATION RECORD? You can find these requirements in the Southwest
Utah Public Health Department Body Art Regulation, section 13.10. You can find a copy of the regulation on our
website at swuhealth.org/body-art

DOES THE HEALTH DEPARTMENT REGULATE PIERCING GUNS? Ear lobe piercings with a piercing gun
are not regulated. However, SWUPHD’s Body Art Regulation prohibits the use of piercing guns for cartilage
piercings.



AM I ALLOWED TO OPERATE OUT OF MY HOME? If your home meets the requirements for a residential
body art facility, then you may be able to permit your home as a body art facility. Contact a Health Department
inspector for information regarding in-home facilities.

IS THERE STUDY MATERIAL FOR THE ARTIST EXAM? Yes, your study material is SWUPHD’s Body Art
Regulation. You can find a copy of the regulation on our website at swuhealth.org/body-art

HOW MUCH DOES THE ARTIST EXAM COST? There is not an exam fee.

HOW DO I SCHEDULE TO TAKE THE ARTIST EXAM? The exam is offered in the St. George office on the 2™
and 4™ Wednesday of each month at 1pm. There is no need to schedule it, however, you cannot take the exam until
your artist application has been reviewed and approved.

IF I FAIL THE ARTIST EXAM, HOW LONG DO I HAVE TO WAIT TO RETAKE IT? The exam can be
retaken on the next regularly scheduled exam day. Special retake dates are not offered.

DO I HAVE TO RETAKE THE ARTIST EXAM EVERY TIME I RENEW MY PERMIT? The artist exam is
required to obtain your initial permit only. It is not required for permit renewals.

MY ARTIST PERMIT IS ABOUT TO EXPIRE. HOW DO I RENEW? Submit copies of valid bloodborne
pathogen, First Aid, and CPR certifications to SWUPHD Environmental Health office, and pay the $100 permit fee.

IFI AM ALREADY PERMITTED AS A TATTOO ARTIST, DO I HAVE TO DO ANOTHER
APPRENTICESHIP TO ADD PIERCING AS A SERVICE? Yes. It also works the other way, so that if you are
trained in body piercing and would like to add body tattoos as a service you will be required to do a three-month,
full-time (520-hour) tattoo-specific apprenticeship.

DO I HAVE TO DO ANOTHER 80 HOURS OF TRAINING IF I ADD ADDITIONAL PMU SERVICES? If
you are already a PMU or microblading artist then the answer is no, but training documentation is still required to add
services. However, if you would like to add body tattoos (such as fine line), advanced cosmetic tattooing (such as
areola repigmentation, scar camouflage, scalp micropigmentation, etc.) or piercing then you will be required to
complete a three-month, full-time apprenticeship.

DOES MY BODY ARTIST PERMIT LIMIT THE BODY ART SERVICES I CAN OFFER TO MY
CLIENTS? Yes. You may only offer body art services that you have been trained to do. If you would like to add
services then you will be required to submit training documentation to the Health Department for approval first. Your
artist permit lists the services you are trained to offer. Performing body art techniques that you are not adequately
trained to perform may result in revocation of your artist permit.

WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN FINE LINE TATTOOS, TINY TATTOOS, AND BODY
TATTOOS? The Southwest Utah Public Health Department considers fine line, tiny tattoos and body tattoos the same
thing. All three are considered body tattoos and require a minimum of a three month, full-time (520-hour)
apprenticeship with a permitted body tattooist.

DO I HAVE TO INFORM THE HEALTH DEPARTMENT IF I ADD BODY ART SERVICES? Yes. Prior to
adding new services, you are required to inform the Health Department and provide documentation of training.

WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN A FACILITY PERMIT AND AN ARTIST PERMIT? A facility
permit is for the building/suite/room that body art services are performed in. An artist permit is for the individual body



artist, and denotes the type of tattoo or piercing that individual is trained to perform. The artist permit is
facility-specific, meaning that it states the name of the facility that the artist is permitted to work in. Artists may hold
artist permits for multiple facilities, if desired, at no additional cost.

HOW LONG IS MY ARTIST PERMIT VALID? Artist permits are valid for 2 years from the date of issue.

DO I HAVE TO PAY AN ADDITIONAL FEE TO CHANGE THE FACILITY NAME ON MY ARTIST
PERMIT? No, as long as your artist permit is still valid there is no additional fee to update your place of work.

ONCE I HAVE MY ARTIST PERMIT, CAN I WORK ANYWHERE? Yes and no. You may only work out of
facilities that have been approved and permitted as body art facilities by SWUPHD. If you work out of multiple shops
then you will need a body art permit for each shop. There are no additional fees for holding multiple artist permits.



